Ghid culinar

Cuburi cu mousse de ricotta şi lămâie

Reţetă creată de Cristina Toth

divainbucatarie.ro

 

 

Ingrediente
Blat
  • 4 ouă
  • 180 g zahăr
  • 120 g făină
  • 1/2 linguriţă Esenţă Naturală de Lămâie Siciliană Dr. Oetker
  • 1 praf de sare
Cremă
  • 250 g ricotta
  • 40 g zahăr pudră
  • 1 linguriţă Esenţă Naturală de Lămâie Siciliană Dr. Oetker
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • 1 linguriţă zeamă lămâie
  • 250 g smântână pentru frişcă
Decor
  • 3 linguri lemon curd

 


 

1. Pregătire

Se tapetează tava cu hârtie de copt şi se preîncălzeşte cuptorul.

  • Cuptor electric sau cu gaz: circa 180° Celsius.
  • Cuptor cu aer cald: circa 160° Celsius.

 

2. Blat

Se separă albuşurile de gălbenuşuri, se mixează cu un praf de sare până devin o spumă albă imaculată, apoi se adaugă treptat zahărul şi se continuă mixarea până se obţine o spumă tare.

Se pun gălbenuşurile, se amestecă uşor cu o spatulă, apoi se încorporează făina. La final, se adaugă Esenţa Naturală de Lămâie Siciliană, se amestecă uşor până se omogenizează compoziţia şi se toarnă aluatul în tavă. Se introduce la cuptor.

  • Durată de coacere: cca 20 min
  • Grătar: de mijloc

După ce trece testul cu scobitoarea, blatul se scoate şi se lasă să se răcească pe un grătar. Blatul fiind foarte pufos, are nevoie de minim 6 ore înainte de a putea fi tăiat.

 

3. Cremă

Se mixează ricotta cu zahărul pudră, apoi se adaugă Esenţa Naturală de Lămâie Siciliană, zeama şi coaja rasă de lămâie. Se mixează smântâna pentru frişcă până se întăreşte puţin, apoi se adaugă compoziţiei cu ricotta şi se amestecă uşor sau până se omogenizează.

 

4. Servire

Se taie blatul pe mijloc şi se umple cu cremă. Se taie cuburi.