Ghid culinar

Chec cu mentă şi ciocolată

Reţetă creată de Andreea Juganaru

andreeachinesefood.blogspot.ro

 

 

pentru o formă de 35 cm x 11 cm

 

Ingrediente
Aluat
  • 150 g unt (82% grăsime) moale
  • 120 g zahăr
  • 3 ouă
  • 150 g iaurt natural 2%
  • 1 linguriţă Zahăr vanilinat Dr. Oetker
  • 2 linguriţe Esenţă Naturală de Mentă Americană Dr. Oetker
  • 120 g ciocolată neagră cu mentă (simplă, fără cremă)
  • 300 g făină
  • 1 linguriţă Praf de copt Original Backin Dr. Oetker
  • 1 praf sare
  • 100 ml lapte

 

Topping
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 100 ml smântână lichidă

 


 

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă făina cernută împreună cu sarea şi praful de copt.

Într-un alt bol se mixează untul moale (la temperatura camerei), împreună cu zahărul până se obţine o cremă pufoasă. Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând foarte bine după fiecare. Se încorporează şi iaurtul şi se amestecă din nou, după care se adaugă Esenţa Naturală de Mentă Americană şi zahărul vanilinat. În acest moment este posibil ca această compoziţie să capete un aspect de cremă "tăiată", dar la adăugarea făinii, se va lega. Se adaugă o jumătate din cantitatea de făină amestecată cu praful de copt şi sarea şi se mixează bine. Se toarnă laptele şi se amestecă din nou. La sfârşit se adaugă restul din mixul de făină. Se încorporează totul bine. Cuptorul se preîncălzeşte.

  • Cuptor electric sau cu gaz: circa 180° Celsius.
  • Cuptor cu aer cald: circa 160° Celsius.

 

Se toacă mărunt ciocolata neagră cu mentă. Se pune toată ciocolata tocată peste compoziţie şi, cu ajutorul unei spatule, se încorporează în compoziţie.

Se unge cu unt o formă de chec şi se tapetează cu făină o formă, se toarnă şi se nivelează bine. Se introduce în cuptor.

  • Durată de coacere: cca 35-40 min
  • Grătar: de mijloc

În timpul coacerii, este posibil ca partea de sus să înceapă să se ardă. La jumătatea timpului de coacere se verifică şi, dacă a început să se ardă, se acoperă checul cu o folie de aluminiu şi se lasă în continuare la cuptor. Se scoate checul din cuptor, se lasă 10 minute să se răcorească în tavă, după care se transferă pe un grătar de bucătărie să se răcească complet.

 

Topping

Într-un ibiric se încălzeşte smântâna lichidă. Se ia ibricul de pe foc şi se adaugă ciocolata ruptă în bucăţi. Se amestecă totul bine cu ajutorul unui tel până ce toată ciocolata este topită complet. Toppingul se toarnă imediat peste checul răcit. Se lasă la rece pentru o oră, până ce ciocolata s-a întărit. Se decorează cu frunze de mentă.